دندانپزشکی یکی از شاخه های علوم پزشکی است که به تشخیص و درمان مشکلات دهان و دندان و لثه ها خواهد پرداخت.عضو انجمن دندانپزشکی آمریکا خدمات دندان پزشکی زیر را انجام می دهد کامپوزیت دندان اقساطی با امکان پرداخت اقساط بدون ضامن بدون پیش پرداخت با 20 درصد تخفیف و دندانپزشکی اقساطی
اصلاح طرح لبخند برای داشتن لبخندی زیبا انجام می شود.
ایمپلنت دندان نوعی پایه تیتانیومی است که با سلول های بدن سازگار است و از آن به عنوان جایگزینی مناسب و دائمی به جای یک یا چند دندانی که از دست رفته اند استفاده می گردد.
ونیر کامپوزیت پوسته نازکی است که روى سطح خارجى دندان قرار داده مى شود تا مشکلات ظاهرى دندان و عیوب دندان را اصلاح کند.
هر روز صبح پس از برخاستن از خواب و هر شب پیش از رفتن به رختخواب مسواک بزنید : مسواک زدن شما باید حداقل دو دقیقه طول بکشد. از حرکات افقی و خشن که به دندان ها اسیب میزند بپرهیزید. ابتدا سطح خارجی دندانهای بالا و پایین را تمیز کنید سپس سطح داخلی دندانهای بالاو پایین وپس از ان سطح جونده دندان ها و زبان را تمیز کنید. سعی کنید مسواک خود را هر سه ماه یکبار عوض کنید. همچنین مسواک زدن بلافاصله بعد از خوردن وعده غذایی به دلیل تولید اسید در دهان و نفوذ اسید به مینای دندان باعث صدمه دیدن دندان ها میشود بنابراین بهتر است تا نیم ساعت بعد از خوردن و نوشیدن غذاهای معمولی و تا یک ساعت بعد از خوردن غذاهای تند یا پر ادویه مسواک زدن را به تعویق بیاندازید.
از خمیر دندان فلوراید دار استفاده کنید : فلوراید مینای دندان را محافظت می کند و باعث می شود تا حفره ها کمتر شود. همچنین برای اینکه خمیر دندان فلوراید دار در مراقبت از دندان موثر باشد باید حداقل دارای 1350-10000 پوند فلوراید باشد.
استفاده روزانه از نخ دندان : استفاده از نخ دندان به اندازه مسواک زدن مهم میباشد. پلاک و غذاهای باقی مانده که مسواک نمی تواند انها را پاک کند میتوان با استفاده از نخ دندان انها را تمیز کرد. روزی یکبار با استفاده از نخ دندان سطح بین دندان هایتان را تمیز کنید و همچنین سعی کنید نخ دندان را قبل از مسواک زدن استفاده نمایید. حدود 30 سانتی متر از نخ دندان را ببرید. دو طرف نخی را که بریده اید، به دور انگشت وسط هر دو دست بپچید و نخ دندان را به آرامي و مطابق شكل به صورت رفت وبرگشت در فضاي بين دندان ها حركت دهيد.
از دهان شویه ها استفاده کنید : به دنبال دهانشوی هایی باشید که در ان فلوراید وجود دارد. اگر بعد از استفاده از نخ دندان و مسواک زدن، از یک دهانشویه فلوراید استفاده کنید، این فلوراید به ترمیم مینای همه سطوح دندان ها کمک می کند. شما همچنین می توانید از محلول اب نمک (نصف قاشق چای خوری نمک را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و هم بزنید) به عنوان دهانشویه استفاده کنید.
زبان خود را هم مسواک بزنید : سطح زبان شما ناهموار است. این بدان معنی است که ذرات و باکتری های غذایی اغلب در آنجا به دام افتاده اند. زبانی که تمیز نشود، احتمال انتقال باکتری به دندان و لثه را افزایش می دهد. برای تمیز کردن زبان میتوانید از برس مسواک خود استفاده کنید (از بیش از حد مسواک زدن و استفاده از برس های سخت خودداری فرمائید ممکن باعث اسیب به پوست زبان شود) و یا پشت برخی از مسواک ها اسکراب زبان وجود دارد و یا مسواک مجزایی با برس نرم مخصوص زبان خود را بخرید.
چگونه از دندان های آسیب دیده خود مراقبت کنیم؟
مسواک زدن دندان ها نباید به صورت یکنواخت باشد و برخی دندان ها نیاز به صرف وقت بیشتری به هنگام مسواک زدن به نسبت سایر دندان ها دارند.
به گزارش خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، پژوهشگران به تازگی دریافته اند عدم تمرکز به هنگام مسواک زدن یکی از عوامل اصلی عدم پاکسازی مناسب دندان ها و بروز پوسیدگی در دهان و دندان است.
گفتنی است، پژوهشگران دریافته اند دقت، صرف وقت و حوصله به هنگام مسواک زدن از دلایل اصلی جلوگیری از آسیب رسیدن به دهان و دندان است.
بررسی ها نشان می دهند، افراد باید متناسب وضعیت درمانی دندان های خود مسواک بزنند از جمله برای دندان هایی که ارتودنسی شده، روکش و یا ایمپلنت شده دقت بیشتری به هنگام مسواک زدن به خرج دهند.
این نوع دندان ها به علت وجود حفره های ریز در ناحیه اطراف دندان و لثه می توانند به سرعت مستعد بروز عفونت و بیماری های لثه شوند پزشکان و متخصصان دندانپزشکی توصیه می کنند افراد در هنگام مسواک زدن این نوع دندان ها با احتیاط رفتار کنند و همینطور از نخ دندان و دهانشویه های استاندارد برای محافظت بیشتر استفاده کنند.
معمولا برای محافظت از این نوع دندان ها توصیه می شود از مسواک های با برس نرم و یا متوسط استفاده نمایند.
جهت انتخاب یک واحد معتبر در زمینه کاشت دندان بایستی به برخی از موارد، بیماران توجه داشته باشند. از موارد مهم در این زمینه توجه به سطح تخصص دندانپزشکان می باشند. بایستی دندانپزشک متخصص ایمپلنت از مراجع معتبر کسب علم کرده باشد.
روش های کاشت ایمپلنت دندان به مرور زمان دچار تغییرات بسیاری شده است. نتیجه پیشرفت های انجام شده، فراهم شدن کاشت ایمپلنت بدون درد و استرس برای بیماران شده است. در روش های معمول کاشت دندان، ابتدا بایستی با برش لثه و جایگذاری فیکسچر ایمپلنت درون آن اقدام به کاشت دندان نمود. سپس برای پایه ساخته شده بایستی روکش در فرایند مجزا ساخته شود و عملیات نصب روکش بر روی پایه ایمپلنت انجام شود.
اما در روش کاشت ایمپلنت بدون جراحی یا همان ایمپلنت پانچی که روشی نوین برای کاشت دندان محسوب می شود، بدون برش لثه و صرفا با پانچ کردن عملیات کاشت انجام می شود. بدین صورت میزان صدمه وارد شده به لثه به حداقل میزان خود می رسد و بدین ترتیب میزان خونریزی و درد های احتمالی به حداقل ممکن می رسد. همچنین سرعت عمل کاشت ایمپلنت به شکل محسوسی افزایش پیدا کرده است. بطوریکه در مدت زمان حدودا 15 دقیقه می توان فرایند کاشت ایمپلنت دندان را انجام داد.در این روش درمانی بایستی توجه نمایید که تنها کسانی که از استخوان فک کافی برخوردار هستند، می تواند از این روش استفاده نمایند. ولی در بیمارانی که مشکل استخوانی دارند، نظیر کسانی که دچار پوکی استخوان هستند، بایستی درمان های معمول و تکمیلی نظیر پیوند استخوان را برای بیمار در نظر گرفت..
از پروتز دندان به عنوان یک جانشین و یا دندان مصنوعی برای دندان های از دست رفته و یا زیبایی فک و صورت استفاده می شود. که دندانپزشک بر حسب نیاز یکی از انواع متحرک و ثابت را برای بیمار تجویز می کند.
۱– پروتزهای متحرک:پروتزهایی است که بیمار می تواند آن ها را از دهان خود خارج کند. پروتز های متحرک دو نوع است: پروتز های متحرک کامل و پروتزهای متحرک نیمه کامل پروتز های متحرک کامل: فردی که به این نوع پروتز احتیاج پیدا می کند تمام دندان های خود را از دست داده است. و این نوع پروتز یک دست دندان است.پروتزهای متحرک ناکامل: این نوع پروتز در بیمارانی که هنوز چند دندان سالم در دهان دارند و یا فقط چند دندان خود را از دست داده اند استفاده می شود.
پروتز دندان اوردنچر: اوردنچر نیز نوعی درمان پروتز دندانی متحرک است که در واقع دست دندان کاملی بوده که روی دو پایه دندانی یا چند پایه ایمپلنت می نشیند. به نسبت پروتز کامل دندان راحت تر است اما به هر حال متحرک است و راحتی آن از پروتز ثابت دندان کمتر است.
۲- پروتزهای ثابت:پروتزهایی هستند که فرد نمی تواند آن را از دهان خود خارج کند.روکش: این پروتز جایگزین تاج دندان می شود. در دندان هایی که ریشه ی دندان سالم است ولی قسمت زیادی از تاج دندان از دست رفته است و با روش های معمولی قابل ترمیم نیست، از روکش استفاده می شود.
در برخی موارد و به علل گوناگون ممکن است تاج دندان از نظر زیبایی مشکل داشته باشد (شکل و رنگ نامناسب)، در این مورد نیز از روکش استفاده می شود.
پل: این پروتز جانشین دندان یا دندان های از دست رفته می شود و دندان های دو طرف محلی که دندان ندارد را به هم متصل می کند. دندان های دو طرف ناحیه ی بی دندان را دندان های پایه و دندان های جایگزین شده را پونتیک می گویند.
به این علت که در این نوع پروتز فقط تاج دندان (دندان های) از دست رفته جایگزین می شود، دندانپزشک ناچار است برای تامین گیر پروتز، تاج دندان های کناری را تراش دهد و آن ها را آماده ی پذیرش روکش نماید.
پروتز پل شامل یک یا چند دندان مصنوعی است که به روکش دندان های پایه متصل است. برای استفاده از این نوع پروتز باید در دوطرف ناحیه ی بی دندان، دندان وجود داشته باشد و این دندان ها به اندازه ی کافی قدت و استحکام داشته باشند که بتوانند به عنوان دندان پایه عمل کنند.
اگر محل بی دندان به صورتی باشد که فقط در یک طرف آن دندان وجود داشته باشد، بهتر است از پروتز های متحرک استفاده شود.
پروتز های پیوندی
ایمپلنت یعنی وارد کردن یک جسم خارجی (به صورت کامل یا نیمه کامل) در داخل بدن به طوری که آن جسم جانشین عضوِ از دست رفته ی بدن شود.
ایمپلنت دندانی یک میله از جنس فلز یا مواد دیگر است که داخل استخوان فک قرار داده می شود تا به عنوان پایه برای دندان مصنوعی عمل کند.
این نوع پروتز نیاز به دندان های پایه ندارد. بنابراین نیازی به تراشیدن دندان های ندارد. و روکش روی آن ها قرار نمی گیرد.
پروتزهای متحرک معمولا ارزان قیمت است و بیمار می تواند به راحتی آن ها را از دهان خارج و تمیز کند و دوباره در داخل دهان قرار دهد اما به دلیل متحرک بودن، ممکن است موقع غذا خوردن یا صحبت کردن کمی جابجا شود.
پروتز های ثابت موقع غذا خوردن یا صحبت کردن حرکت نمی کند و طبیعی تر به نظر می رسند. اما هزینه بیشتری دارد و تمیز کردن آن به دقت بیشتری نیاز دارد.
جرم و پلاک دندانی چیست؟ و چگونه می توان آنرا از بین برد؟
ایجاد جرم و پلاک های دندانی می تواند به عفونت و تورم لثه ها منجر شود. بیماری خفیف لثه، “ژينژيويت” (التهاب لثه) نام دارد و معمولاً زیاد جدی نیست. بیماری های شدیدتر لثه «پریودنتیت» نام دارد که می تواند به خارج شدن دندان منجر گردد.
بهداشت خوب دهان و دندان ها که شامل مسواک زدن منظم و تمیز کردن بین دندان ها (به عنوان مثال، استفاده از نخ دندان) می شود، معمولاً می تواند از تشکیل پلاک ها جلوگیری کرده و بیماری خفیف تا متوسط لثه ها را درمان نماید. ممکن است در موارد شدید جرم گرفتگی دندان ها به درمان های تخصصی دندان پزشکی نیاز داشته باشد.
امروزه همه ما از این واقعیت آگاه هستیم که داشتن لبخند زیبا، اثر مثبتی بر اعتماد به نفس ما خواهد گذاشت، همچنین در ایجاد روابط انسانی نیز تأثیر بسزایی دارد. وجود پلاک و جرم دندان باعث زرد شدن دندان می شود و زیبایی لبخند شما را کاهش می دهد و در صورت عدم توجه به آن پوسیدگی دندان ها را در پی خواهد داشت. برای داشتن دندان های سفید و درخشان روزی حداقل یک بار نخ دندان کشیدن و حداقل دو بار مسواک زدن و مراجعه به دندان پزشک برای جرم گیری بسیار توصیه می شود.
پلاک دندانی تجمع نرمی از مواد است که بر روی سطح دندان ها تشکیل می شود. این رسوبات دندانی، انواع مختلفی از جرم ها (باکتری ها) را دربر می گیرند. معمولاً شما می توانید پلاک ها را به راحتی توسط مسواک زدن و تمیز کردن بین دندان ها، برطرف نمایید. جرم های دندانی، پلاک هایی هستند که سخت و کلسیفه شده اند که گاهی اوقات با آن ها “تارتار” می گویند. آن ها محکم به دندان ها می چسبند. به طور کلی، آن ها تنها توسط دندان پزشکان و یا متخصصین بهداشت دهان و دندان، با ابزارهای ویژه ای از بین می برند.
اکثر افراد درجاتی از رسوب پلاک های دندانی را تجربه می کنند، اما در همه افراد منجر به بیماری های لثه نمی گردد. پلاک های دندانی شامل انواع مختلفی از میکروب ها (باکتری) می شوند، برخی از این باکتری ها با ابتلا به بیماری های لثه در ارتباط هستند. اغلب لثه می تواند در برابر این باکتری ها مقاومت نماید و معمولاً حمله آن ها را محدود می سازد. تصور بر این است که التهاب های شدید لثه، که منجر به پریودنتیت می شود، در اثر گسترش بیش از حد پلاک های دندانی و یا کاهش مقاومت بدن در برابر باکتری ها ایجاد می شود.
چه چیزی احتمال گسترش پلاک و جرم های دندانی را افزایش دهد
درمان جرم گیری و جرم گیری عمقی ریشه ها پس از انجام معاینه کامل دندان ها پیشنهاد می گردد. قبل از تجویز و یا شروع این روش های درمانی، دندان پزشک با انجام معاینه و آزمایشات تصویربرداری اشعه ایکس، به تشخیص بیماری و درمان مورد نیاز مبادرت می ورزد. بسته به شرایط فعلی لثه ها، مقدار رسوبات و جرم دندان، عمق حفره لثه و مرحله و پیشرفت پریودنتیت لثه ها، ممکن است بی حسی موضعی استفاده شود.
این روش معمولاً با ابزارهای خاص دندان پزشکی انجام می شود که می تواند شامل استفاده از ابزار تراشنده اولتراسونیک باشد. به کمک ابزارهای جرم گیری، جرم و پلاک های دندانی از سطح تاج و سطوح ریشه برداشته می شود. در بسیاری از موارد، ابزار جرم گیری دارای بخش شست وشو نیز می باشد که به کمک آن می توان مواد ضد باکتریال را به زیر لثه ها رساند و باکتری های دندانی را کاهش داد.
این روش یک نوع درمان خاص دندان پزشکی است که به کمک آن جرم، رسوبات و میکروارگانیسم های ناخواسته از بخش سمنتوم (قسمت رویی ریشه) و عاج دندان حذف می گردد. ریشه دندان به منظور حفظ سلامتی خود از سطح همواری برخوردار است. پاک و تمیز نمودن سطح ریشه، از تجمع باکتری ها بر سطح ریشه در آینده می کاهد. ممکن است در این روش، درمان با آنتی بیوتیک ها نیز هم زمان استفاده شود. این کار باعث می شود التهاب لثه ها فروکش کرده و سرعت ترمیم بافت ها افزایش یابد. در طول جلسه بعدی درمان، دندان پزشک و یا کادر درمانی متخصص به طور کامل دوباره لثه ها را معاینه می کنند، تا چگونگی ترمیم حفره لثه مورد ارزیابی قرار گیرد. اگر هنوز عمق حفره ها بیش از ۳ میلی متر تخمین زده شود، ممکن است درمان های اضافی و یا پیشرفته تر توصیه گردد.
بهداشت خوب دهان و دندان کمک می کند تا پلاک ها برطرف شوند، همچنین معمولاً از ایجاد بیماری های لثه و از پوسیدگی دندان ها جلوگیری به عمل خواهد آورد. بهداشت خوب دهان و دندان عبارتند از:
مسواک زدن دندان ها: حداقل به مدت دو دقیقه و حداقل دو بار در روز مسواک بزنید. در حالت مناسب بهتر است، مسواک زدن دندان خود را قبل از غذا خوردن و یا حداقل یک ساعت بعد از غذا خوردن انجام دهید. مطالعات نشان می دهد که مسواک های برقی که دارای چرخش نوسانی (در آن ها جهت چرخش پرزهای مسواک به سرعت تغییر می کند) هستند، جهت حذف پلاک ها و رسوبات بهتر از مسواک های معمولی عمل می کنند.
تمیز کردن بین دندان ها پس از مسواک زدن یک بار در روز، اما در حالت مناسب دو بار در روز. این کار به حذف پلاک های بین دندانی کمک خواهد کرد. معمولاً برای انجام این کار از نخ دندان استفاده می شود. با این حال، برخی از مطالعات نشان می دهد که مسواک های مخصوص کوچک بین دندانی می توانند این کار را بهتر از نخ دندان انجام دهند.
رژیم غذایی: از مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها، به خصوص شکر و کربوهیدرات های تصفیه شده خودداری کنید. رژیم غذایی ” احیای جوانی”(grow youthful diet) برای بهداشت مناسب دهان و دندان ها و همچنین افزایش باکتری های مفید پروبیوتیک دهانی توصیه می گردند.
سعی کنید محیط دهان را قلیایی نگه دارید. معمولاً رسوبات و جرم ها در شرایط اسیدی تشکیل می شوند. بی کربنات سدیم می تواند به عنوان یک دهان شویه و یا ب ه صورت پودر دندانی استفاده شود. رژیم غذایی “احیای جوانی” که در بالا ذکر شد، می تواند از ایجاد محیط اسیدی مضر در دهان جلوگیری کند.
روغن کشی (Oil pullling): روغن کشی یا چرخاندن روغن در دهان یک درمان قدیمی متعلق به طب” آیورودا باستان” است که به درمان طیف گسترده ای از بیماری ها کمک می کند. در واقع، شما مقداری روغن را در دهان خود برای بیست دقیقه نگه می دارید، آن را در اطراف و بین دندان ها می چرخانید و در آخر تخلیه می کنید.
اگر قادر به استفاده از مسواک نیستید، با یک دندانپزشک و یا متخصص بهداشت دندان به مشورت بپردازید تا از توصیه های لازم بهره مند گردید.
کودکان باید از سنین کم بهداشت خوب دهان و دندان ها را آموزش ببینند.
دندان ها به طور منظم توسط دندانپزشکان چکاب شوند. دندان پزشکان می توانند به موقع تجمع پلاک ها را شناسایی کرده و آن ها را برطرف نمایند. اگر التهاب لثه در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می توان از شدیدتر شدن بیماری و مبتلا شدن به بیماری شدید لثه جلوگیری به عمل آورد.
اقدامات فوق معمولاً کافی هستند. با این حال، بسیاری از افراد از دهان شویه ضدعفونی کننده استفاده می کنند، این کار می تواند از تشکیل جرم و ایجاد پلاک ها جلوگیری به عمل آورد.